lördag 31 juli 2010

Frida Kahlo..

Här är hon, den fantastiska Frida Kahlo. Jag skrev ju tidigare att hon är en av mina favoritkonstnärer o jag tänkte berätta lite mer om henne..
Hon föddes 1907 i Mexico, men sa själv att hon föddes 1910 för det var då den mexikanska revolutionen bröt ut o som den nationalist hon var så ansåg hon att hon o Mexico båda föddes det året.
Hon blev sjuk som barn i poolio o hennes kropp blev deformerad, vilket gjorde att hon blev utstött o ensam genom uppväxten. I tonåren var hon sedan med om en svår olycka som gjorde att hon låg gipsad till sängs i månader med en bruten ryggrad(på tre ställen, ett spräck bäcken bla)o opererades otaligt många ggr genom livet o led hela livet av svåra smärtor ända fram till sin död 1954.
Efter att ha blivit bränd av sin kärlek Diego Rivera o även efter ha ständigt stått i hans skugga, kom hon äntligen fram i ljuset som konstnärinna o fick det erkännande hon förtjänade o visade på riktigt vilken stark o självständig kvinna hon verkligen var. Hon hade ett otaligt antal kärleksaffärer med både män o kvinnor o trots deras svek mot varandra o trots att Diego haft en affär med hennes syster, gifte de sig en andra gång o levde med varandra tills hennes död(på de villkoren att Frida skulle försörja sig själv o att de inte längre skulle ha något sexuellt samliv med varandra..det var hennes vilkor!)
Hon var en, o är fortfarande genom hennes konst, en otrolig inspirationskälla med en fantastisk förmåga att förmedla sina känslor genom hennes måleri o genom att ha haft en sådan livsglädje trots smärtor, depressioner o andra svåra motgångar.
En av vår tids starkaste kvinnor..
..Frida Kahlo.

De två Fridorna, visar hennes blödande hjärta efter att ha kommit på Diego med hennes syster Cristina..
Universums, Jordens, Diegos, min och Señor Xolotls kärleksomfamning.. Hon kunde inte föda några egna barn, vilket smärtade henne djupt o tog därför en moders roll gentemot Diego som här ligger som ett barn i hennes famn.

En av många porträtt av henne själv, Den sönderslagna pelaren..där hon visar järnkorsetten som hon fick leva med o visar även hennes otroliga fysiska smärta.

Det finns även en underbar film om hennes liv med superba Salma Hayek i huvudrollen, har ni inte sett den så tycker jag att ni ska se den!!

Inga kommentarer: